Call us : (+30) 210 699 3016, (+30) 210 4441 705 // Email us : info[at]envigis[dot]gr

EastMed Pipeline Project

H EnviGis ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ από τον Ιούνιο του 2021 συνεργάζεται με την EcoMed (www.eco-med.gr) και την ERM (www.erm.com), μία παγκοσμίου βεληνεκούς ηγέτιδα εταιρεία στην παροχή υπηρεσιών συμβούλων και βιωσιμότητας στους τομείς του περιβάλλοντος, της υγείας, της ασφάλειας, των κινδύνων και των κοινωνικών διαβουλεύσεων, με πάνω από 5.500 στελέχη και παρουσία σε πάνω από 40 χώρες. Η EnviGis ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ με τα έμπειρα στελέχη της συμμετέχει στην Επιστημονική Ομάδα που έχει αναλάβει την εκπόνηση της Έκθεσης Εκτίμησης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΕΠΚΕ), η οποία αφορά στο τμήμα του αγωγού εντός της περιοχής δικαιοδοσίας της Κύπρου.

Ο Αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου (EastMed) είναι ένας υποθαλάσσιος/ χερσαίος αγωγός φυσικού αερίου μήκους 1.900 χλμ. που θα διασυνδέσει τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο αγωγός θα διαθέτει αρχική δυναμικότητα μεταφοράς δέκα δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος (ΔΚΜ/έτος) στην Ελλάδα και την Ιταλία και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η εν λόγω δυναμικότητα αναμένεται να αυξηθεί σε ένα μέγιστο 20 ΔΚΜ/έτος στη δεύτερη φάση του έργου.

Το έργο, ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων λιρών (6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων), έχει συμπεριληφθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Εταιρεία IGI Poseidon, η οποία ανήκει ισομερώς στις Εταιρείες Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ Α.Ε.) και Edison International Holding.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου υπέγραψαν την τελική συμφωνία για το έργο του αγωγού τον Ιανουάριο του 2020.

Ο EastMed είναι ένας υποθαλάσσιος και χερσαίος αγωγός φυσικού αερίου μήκους 1.900 χλμ.

Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Richard Clifford.

Ο αγωγός θα μεταφέρει 10ΔΚΜ/έτος φυσικού αερίου σε Ευρωπαϊκές Χώρες.

Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά της CM Engineering.

Ο αγωγός θα ενισχύσει την ασφάλεια στις μεταφορές ενέργειας στην Ευρώπη.

Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Jorge.

Η τελική επενδυτική απόφαση (FID) αναμένεται το 2022, ενώ ο αγωγός αναμένεται να εκκινήσει τις μεταφορές φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο προς το Ευρωπαϊκό Δίκτυο φυσικού αερίου, μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας, το 2025.

Πηγή: Eastern Mediterranean (EastMed) Pipeline Project, Israel (nsenergybusiness.com)